Kiyoh logo - 123meetdirect reviews 9.4/10 (8 beoordelingen)

Wat doet een meetbedrijf?

Simpel gezegd: Een meetbedrijf meet uw energieverbruik.

Achter dit meten gaat een hele wereld schuil. Want meters moeten worden geplaatst, gecontroleerd en gecertificeerd, meetgegevens moeten dagelijks door de meter worden doorgestuurd, daarna gecontroleerd en vervolgens verstuurd naar de netbeheerder. En al die meetgegevens samen geven vervolgens op landelijk niveau aan wat de dagelijkse energiebehoefte van Nederland is en hoeveel energie er dagelijkse geproduceerd moet worden. Daarnaast zijn de meetgegevens belangrijk voor het bepalen van uw maandelijkse energiefactuur. Kortom een meetbedrijf staat midden in een complex systeem om u en heel Nederland van Energie te voorzien.

Alle verschillende rollen in de energiemarkt helder op een rij:

  • Energieproducent
  • Energieleverancier
  • Netbeheerder
  • Meetbedrijf
  • U als klant

Energieproducent

Dit zijn alle partijen die energie produceren. Dat kan bijvoorbeeld met windmolens, energiecentrales, zonnepanelen of diverse andere systemen. Een energieproducent verkoopt de energie aan de energieleverancier. Soms zijn energieproducent en energieleverancier dezelfde partij.

Energieleverancier

Een energieleverancier verkoopt energie aan klanten. Hiervoor sluit u met een energieleverancier naar keuze een energiecontract af. Prijzen en condities van de contracten verschillen per leverancier. Iedere maand ontvangt u van uw energieleverancier een factuur voor de hoeveelheid geleverde energie. De hoeveelheid energie is gemeten door uw meetbedrijf en de energieleverancier krijgt van de Netbeheerder te horen hoeveel dat was.

Netbeheerder

De netbeheerder is verantwoordelijk voor de kabels en leidingen van het energienet. In Nederland is per regio één netbeheerder actief. Netbeheerders zijn bijvoorbeeld: Enexis, Liander, Stedin en zo zijn er nog een paar. Netbeheerders leggen netten aan verzorgen het onderhoud, zodat de energie altijd naar u als klant getransporteerd kan worden. Voor deze dienst ontvangt u van de netbeheerder een factuur.   

Meetbedrijf

Een meetbedrijf zorgt ervoor dat dagelijks uw energieverbruik en opwek worden gemeten, deze data wordt dagelijks op afstand uitgelezen en gecontroleerd. Daarna worden de meetgegevens naar de netbeheerder verstuurd. Een meetbedrijf plaats meters, onderhoud de meters en zorgt voor de dataverwerking. Niet zomaar elk bedrijf mag dit doen. Meetbedrijven hebben daarvoor toestemming nodig van Tennet. 123meetdirect heeft zo’n toestemming van Tennet en wordt periodiek hierop getoetst.

U als klant

U heeft een locatie waar u energie verbruikt, mogelijk wekt u ook energie op. Voor de energie die u van het net afneemt ontvangt u van de energieleverancier een factuur. Van de netbeheerder ontvangt u een factuur voor het gebruik van het energienetwerk. En van het meetbedrijf ontvangt u een factuur voor het meten van energie. Bij 123meetdirect heeft u de keuze of u de energiemeter koopt of huurt. Bij koop is het voordeel dat de meters van u zijn en dat u alleen een klein bedrag betaald voor de dagelijkse verwerking van de meetgegevens. Bij huur blijft 123meetdirect eigenaar van de meter en betaalt u voor de maandelijkse huur plus de dagelijkse verwerking van de meetgegevens. Wij maken het graag eenvoudig. Maak uw keuze en wij regelen de rest.

Meer informatie nodig?

Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder. Wij zijn het online meetbedrijf van Nederland. Van ons kunt u snel antwoord op uw vragen verwachten.

Een meetdienst in drie stappen

123meetdirect maakt het eenvoudig voor u. Meld u hier aan voor onze meetdiensten en regel het direct online. Met de meetdiensten van 123meetdirect bent u verzekerd van een snelle dienstverlening en een betrouwbare en erkende energiemeting.

Aanmelden
1. Aanmelden

Geef de locatie aan waarvoor u een meetdienst wilt, bekijk het aanbod en geef online akkoord.

2. Plannen

Wij stemmen met u de datum af voor het plaatsen van de meter(s).

3. Meten en inzicht

Wij verzorgen voor u de dagelijkse meetdienst en u heeft online inzicht in uw energieverbruik.

Logo 123meetdirect
Snel
Online geregeld
Geen gedoe
Betrouwbaar
Erkend meetbedrijf
© 2024 - 123meetdirect Disclaimer Voorwaarden Privacybeleid